sunnuntai 8. huhtikuuta 2018

Uskalla olla kiltti - Pekka Töpöhäntä



Jokaisen lapsen perusoikeuksiin tulisi kuulua  mahdollisuus saada elää hyväksyttynä juuri sellaisena kuin on, ilman erilaisuudesta johtuvaa kiusaamista.  Lastenkirjallisuuden klassikoiden keskuudessa  ehkä tunnetuin kiusaamista, erilaisuutta ja erilaisuuden hyväksymistä käsittelevä kirja on Pekka Töpöhäntä. 

Pekka on todellakin erilainen kuin muut Uppsalan kissat; hännätön ja maalainen mutta erityisesti myös lempeä, myönteinen ja kaunaa kantamaton. Monni ei voi sietää Pekkaa ja kiusaa häntä lukuisin eri tavoin saaden muutkin katukissat kiusaamiseen mukaan. Pekka puolestaan näyttää omalla esimerkillään, että kiltti ja hyväntahtoinen voi olla rohkea ja pitää myös muiden kiusattujen puolta.

Ilkeän Monnin vanavedessä kulkevat kaksi tyhmää kissaa; Pilli ja Pulla. Pilli ja Pulla ovat riippuvaiset toisistaan ja ilman toinen toistaan ne ovatkin todellisuudessa aikamoisia pelkureita.  Luin juuri taannoin jostain viisaan lauseen, että suurin ongelma ei ole Monni, vaan kaiken maailman Pillit ja Pullat, jotka pelkurimaisesti ja populistisesti ovat yllytettävissä mihin tahansa hirveyksiin.

Ensimmäinen Pekka Töpöhäntä -kirja julkaistiin vuonna 1939, II maailmansodan ollessa käynnissä. Pekka Töpöhäntä on ns. avainromaani, eli eläinhahmoille löytyy vastineita todellisesta elämästä. Monnin on tulkittu olevan allegoria Saksalle, Hitlerille, Mussolinille ja yleisesti  akselivalloille. Hahmoille on etsitty (ja löydetty) myös vastaavuuksia kirjailija Gösta Knutssonin lähipiiristä Uppsalan ja Tukholman yliopistolta.

Entä mitä annettavaa Pekka Töpöhännällä on nykyajan lapselle?


Muutama vuosi sitten ilmestyi neljä ihka uutta Pekka Töpöhäntä –kuvakirjaa. Hännättömän kissan uudet seikkailut perustuvat Gösta Knutssonin alkuperäisiin tarinoihin. Uusi kuvitus päivittää klassikkohahmon tähän päivään.  Rakastetun kissan tarinoissa pohditaan sadun keinoin jokaiselle lapselle tärkeää asiaa eli miten tärkeää onkaan olla toisille kiltti.  Ilkeä Monni saa jälleen pitkän nenän ja Pekka selviää hurjimmistakin seikkailuista turvallisesti takaisin oman maitokupin äärelle. Näissä uusissa kirjoissa Pekka Töpöhäntä –tarinoiden ajaton viisaus ja seikkailumieli päivittyvät kielellisestikin jälleen uusille lukijasukupolville.

Kiusaamista esiintyy jo varhaiskasvatuksessa, se vain jää usein tunnistamatta.  Alle kouluikäisten lasten vuorovaikutustaidot ovat vasta kehittymässä, eivätkä lapset vielä ole omaksuneet kiusaajan, kiusatun tai peesaajan toimintatapoja. Näiden toimintatapojen ja -mallien omaksumiseen on siis varhaiskasvatuksessa se `tuhannen taalan paikka` vaikuttaa . 

Onko sinulla vinkkejä  muista hyväksi havaituista tunnetaitoja tukevista satukirjoista?

Keskusteltavaksi lasten kanssa:


Monnin, Pillin ja Pullan sekä Pekka Töpöhännän keskinäisissä väleissä on paljon aineistoa kiusaamisen käsittelyyn. Miksiköhän se Monni ei tykännyt Pekasta, miksi Monni oli Pekalle niin ilkeä, vaikkei edes vielä tuntenut kunnolla Pekkaa..  

Erityiseksi aiheen käsittelyn kannalta Pekka Töpöhäntä -tarinat tekee Pillin ja Pullan olemassaolo. Ei riitä, että kiusaamista tarkastellaan kiusaajan ja kiusatun näkökulmasta, vaan tehdään näkyväksi myös seuraajien ja hiljaisten hyväksyjien rooli.  Entäs jos Pilli ja Pulla eivät olisi auttaneet Monnia, mitä sitten olisi tapahtunut..

MLL:n lisämateriaalia aiheesta pienet lapset ja kiusaaminen:


Ladattavat materiaalit; Kiusaavatko pienet lapset -julkaisu ja Mielenlukutaitoa. Opas turvallisen päiväkotiryhmän rakentamiseen.

Ladattavat materiaalit; Päiväkotirauha -lautapeli, Kaikille kaveri päiväkodissa. Materiaalia vanhempainiltaan.

Pekka Töpöhäntä – Uskalla olla kiltti. Gösta Knutssonin alkuperäisten tarinoiden mukaan. Gummerus 2015.

1 kommentti: