lauantai 11. marraskuuta 2017

PIKI - Minäkin haluan mukaan!Minäkin haluan mukaan! Piki oli innoissaan. Se oli menossa ensi kertaa metsään, jonne muut lapset olivat rakentaneet majan. Piki oli pukeutunut Salamasankarin asuun. Salamasankari oli kaikkein nopein ja rohkein.
Mutta miten kävikään? Uudet kaverit eivät ottaneetkaan Pikiä mukaan, vaan läimäyttivät oven kiinni sen nenän edessä.

PIKI on tarina ryhmässä tapahtuvasta kiusaamisesta, itsetunnon vahvistamisesta, tunteista ja ystävyydestä.
Kuvakirja on juuri sopivan pitkä yhdellä kerralla luettavaksi lepohetkellä. Ihan vain aikuisen ääneen lukemana kirja ei tule kuitenkaan hyödynnetyksi parhaalla mahdollisella tavalla.  Kirja on erityisesti suunniteltu keskustelevaan lukemiseen. Tarinan joka aukeamalta on yhtään ponnistelematta poimittavissa kysymyksiä ja pohdintaa lasten kanssa.
Itse ehkä päätyisin (toistekin) lukemaan kirjan ensin kokonaisuudessaan vaikkapa lepohetkellä  ja sitten myöhemmin palaamaan kirjaan pienryhmässä keskustellen ja toimien.

Kuvakirjaan liittyen on ilmestynyt myös opaskirja Mun ja sun juttu! Lasten sosiaalisten taitojen vahvistaminen kiusaamisen ehkäisyssä  

Yhdessä kuvakirjan kanssa opas muodostaa toiminnallisen kokonaisuuden yhteisöllisen ryhmäkasvatuksen tueksi ja avuksi. Opas sisältää toiminnallisia, draamallisia, kuvallisia ja musiikkiin pohjautuvia harjoituksia, kuvallisia tehtäviä ja leikkejä. Eri ikärymille sopivat harjoitukset on kirjassa merkitty eri värein.
Itsellä jäi oppaasta erityisesti mieleen kiukun, harmituksen ja pahan olon tunnistamisen, näyttämisen ja purkamisen opettelu toiminnan kautta. Lapsen kanssa voi harjoitella kiukun tunteen tunnistamista ja purkua vaikkapa sanomalehteä repimällä.  Tai entäpä kiukkumusiikkia soittamalla? Meillä kun monasti edellytetään lapsilta soittimien kanssa melkoista itsehillintää ja keskitytään musiikki-ilmaisussa kauniisiin ja kivoihin asioihin ja tunteisiin.  
Yhdessä kuvakirja ja opas ovat osa PIKI-toimintamallia, joka perustuu ajatukseen siitä, että pienten lasten kiusaamisessa on kyse puutteista vuorovaikutus- ja itsesäätelytaidoissa. Nämä ovat opittavissa olevia taitoja. Toimintamallilla on omat verkkosivut osoitteessa

 http://www.pikitoimintamalli.fi/

Onneksi on Iso, jolla on lämmin syli. Ison rauhoittavat sanat lohduttavat murheellista pikkuolentoa. Yhdessä Ison kanssa Piki miettii, miten päästä leikkeihin mukaan ja millainen on hyvä kaveri. Pikikin löytää lopulta oman ystävän, Lumin.

Kansikuvat; Kustantaja Lasten Keskus.
PIKI -kirjoista on kirjoitettu myös mm. TaikasaappaissaSinisellä keskitielläVärikkäässä päivässä  sekä Luetaako tämä -blogissa

1 kommentti:

  1. Win Real Cash Bonuses & Promotions
    South African casinos also offer banking strategies 카지노사이트 such as Easy EFT, SID Instant EFT, EFT Pay, Bitcoin, Neteller, Skrill for fast, discreet funding of accounts

    VastaaPoista